De grote vuilisbelt Dandora Dumpsite

Dandora Dumpsite Rehabilitation Group

Dandora Dumpsite in Nairobi, Kenia, is een van de grootste stortplaatsen ter wereld.
De allerarmsten proberen te overleven op deze vuilnisbelt, met het zoeken naar voedsel en bruikbare spullen.
Velen van hen wonen er ook, met alle gevaren van dien. Verkrachtingen zijn aan de orde van de dag.

Vuilnisbelt

DADREG is een lokaal opgerichte organisatie die probeert om deze mensen uit de ellende te halen.
Dandora Dumpsite Rehabilitation Group (DADREG) werd in 2009 opgericht door een groep jongeren die vroeger zelf op de vuilnisbelt leefde. Vanwege armoede konden zij niet meer naar school en zwierven over de vuilnisbelt op zoek naar eten. Zij besloten zich te groeperen om zichzelf en hun gemeenschap te helpen. Journalist Tim Hofman maakte een schokkende documentaire over het leven op deze vuilstort.

Sport

Om jongeren uit de vuilstort te halen, begon de groep met het aanbieden van sport. Jonge mensen, vooral meisjes in de krottenwijken en op de vuilnisbelt, hebben weinig kansen in het leven. DADREG geeft hen de kans om een menswaardig leven te leiden, door middel van onderwijs, het leren van vaardigheden en hen toegang te geven tot kapitaal waarmee ze aan de armoede kunnen ontsnappen. Aan vrouwen en kinderen wordt onderdak geboden zodat ze in een veilige omgeving en weg van de giftige stoffen, naar school kunnen gaan en een vak kunnen leren. Zonder vaardigheden zullen zij afhankelijk blijven van de stortplaats.

  onderwijs Kenia

Vaktraingen

DADREG geeft trainingen en concreet vakonderwijs. Daarnaast worden vaardigheden aangeleerd om een eigen bedrijfje op te zetten, waarmee de afgestudeerden in aanmerking kunnen komen voor een microkrediet. Jaarlijks worden er 300 tot 400 zeer kansarme mensen, voormalige werkers van de Dandora Dumpsite, opgeleid in de volgende vakken:

 • Motortechniek
 • Elektrotechniek
 • Lassen
 • Timmeren
 • Naaien
 • Schoenmaken

PHOEBE OLESIA (24)

“Ik heb meer dan tien jaar op de vuilnisbelt gewerkt en hoopte dat er voor mij ooit een kans kwam om een training kledingmaken te volgen. DADREG kwam en nodigde mij en enkele van mijn collega’s uit om in januari 2016 een naaicursus te volgen. Ik twijfelde of ik echt mijn droombaan zou kunnen gaan vervullen – een ontwerper zijn. Maar ik begon en in vijf maanden heb ik geleerd hoe je prachtige kleding zoals jurken, rokken en pakken maakt. Ik verkoop ze, maak ze voor mijn kinderen, mijn man en voor mezelf terwijl ik blijf leren. We hebben nu al een beter leven. Mijn gezondheid is verbeterd doordat ik niet meer tussen de giftige stoffen leef, mijn kinderen gaan naar school en hoeven geen voedsel meer te zoeken op de vuilstort. Ik hoop dat anderen ook zo’n kans krijgen.”

naailessen kleding maken  kooklessen nairobi

DADREG wil haar activiteiten gaan uitbreiden, omdat er een grote behoefte is aan vakopleiding. Om hen hiermee te helpen gaan wij leveren:

 • 40 naai- en breimachines
 • 51 gereedschapsets
 • 45 kleine en grote machines voor in de bouw
 • 5 computers
 • 2 laserprinters
 • 10 fietsen

Om dit voor elkaar te krijgen is een bedrag nodig van € 26.637.05
(Inclusief revisie, verpakking, verscheping en evaluatie)
Het hele project is gefinancierd.