Een goede toekomst als fietsen- en/of kleermaker

//Een goede toekomst als fietsen- en/of kleermaker
training onderhoud & reparatie

Een goede toekomst als fietsen- en/of kleermaker

UPDATE:
Op 7 december 2018 is een volle container vertrokken naar Burkina Faso. In april 2019 hebben we twee cursussen gegeven. Onderhoud en reparatie van naaimachines en fietsen. Pascaline, initiatiefneemster van ASPD, vertelt er enthousiast over in deze video.

In Burkina Faso verdwijnt de traditionele familieband en gezinnen hebben vaak weinig inkomen. Met als gevolg dat veel kinderen en jonge mensen aan hun lot overgelaten zijn. Je vindt ze bedelend op straat of ze leven van kleine criminaliteit. Meisjes worden veel te jong moeder of werken in de prostitutie. De oudere jongeren verlaten het land in de hoop in de westerse wereld een betere toekomst te vinden.

Twee projecten in één

Association de Soutien aux Personnes Défavorisées (ASPD) en Actions Entreaide Solidarité (AES) hebben beroepsonderwijsprojecten opgezet voor deze groep. Leren de jongeren een ambacht dan kunnen ze de kost verdienen en voor zichzelf en hun familie zorgen. ASPD en AES worden ondersteund door de Nederlandse stichting ‘Help Burkina’. Deze stichting heeft beide organisaties bij Tools To Work geïntroduceerd. In 2017 heeft Tools To Work al met ASPD samengewerkt. De trainingen onderhoud & reparatie voor fietsen en naaimachines werden aan Malinese vrouwen gegeven. Niet in Mali, vanwege het gevaar van ontvoeringen, maar in Burkina Faso.

Vakopleiding voor jongens en meisjes

ASPD biedt beroepsopleidingen aan, waaronder trainingen in kleding maken. De afgestudeerden kunnen voor zichzelf aan de slag gaan door het creëren van eigen werkplaatsen, maar zij kunnen ook werknemer worden in andere naaiateliers, in beroepsopleidingscentra of in ondernemingen die naaimachines of fietsen verkopen. Het is de wens van ASPD om de afgestudeerden, aan het einde van de opleiding, te steunen door hen naaimachines te verschaffen (op afbetaling) en zachte leningen om zich te vestigen op hun vakgebied. Begeleiding naar werk behoort ook tot de activiteiten.

AES heeft een centrum opgericht, Centre de Réinsertion des Enfants Défavorisés (CRED), voor jongeren met weinig toekomstperspectief. Om te beginnen zullen 30 meisjes in 3 jaar opgeleid worden tot kleermaker. Naast de praktijklessen zal er ook alfabetisering onderwijs worden gegeven en cursussen in gezinszaken. Met hulp van de Nederlandse stichting “Help Burkina” is het opleidingscentrum gerealiseerd. Eenzelfde plan bestaat voor jongens. Zij zullen opgeleid worden tot timmerman/meubelmaker/ fietsenmaker.

training fietsreparatie  klaslokaal Burkina Faso

Training onderhoud en reparatie

Om de duurzaamheid van deze projecten te verhogen, gaat Tools To Work, naast het leveren van naaimachines en fietsen, 2 trainingen geven in onderhoud & reparatie. Deze zullen half 2019 plaatsvinden, zodra alle te leveren goederen gearriveerd zijn.

Extra bagage

Stichting Woord en Daad is onze partner in dit dubbel-project en gaat de 2 centra ondersteunen op het gebied van ‘werk en zakelijke dienstverlening’ en ‘duurzaam beroepsonderwijs’. Deze trainingen worden gegeven aan het management en de beroepskrachten. Doel is de effectiviteit van de 2 centra te vergroten en op die manier méér mensen aan de onderkant van de samenleving op weg te helpen.

Dit gaan we leveren

Aan ASPD:

  • 72 naaimachines (hand en elektrisch)

Aan AES:

  • 17 naaimachines
  • 2 computers
  • 1 printer

Voor de beide trainingen:

  • 32 naaimachines
  • 90 fietsen
  • 38 gereedschapsets
  • 32 trainingsboeken

Totaalkosten voor dit dubbelproject: € 88.772,-

Dankzij de deelnemers aan het Golftoernooi en onderstaande organisaties hebben we dit project kunnen realiseren.
Hartelijk dank daarvoor. Op 7 december 2018 is de container vertrokken naar Burkina Faso en inmiddels aangekomen.Pascaline, initiatiefneemster van ASPD, vertelt er enthousiast over in deze video.

ASN foundation

By | 2019-11-07T19:17:55+01:00 mei 22nd, 2018|Projecten|1 Comment