zelfstandig ondernemen in oeganda

Mrs. Akany heeft het, net als vele andere jong volwassenen in Oeganda, niet gemakkelijk.

Het kleine stukje landbouwgrond dat ze had bood onvoldoende inkomsten voor het gezin. Met weinig opleiding, drie kinderen groot te brengen en een man die zijn frustratie wegdronk, was het moeilijk om de moed erin te houden.

Hoop

Een toekomstperspectief verscheen.
Het Morkiswa Skilling Institute richtte een school op om jongeren een vak te laten leren. De school biedt praktijkonderwijs aan jong volwassenen die weinig opleiding hebben genoten. Concrete vakken worden onderwezen zoals metselen, meubelmaken, kledingmaken, ICT, elektronica…
Allemaal praktijkgerichte vakken waarmee je in Oeganda een inkomen kunt verdienen. En dat gaat goed. Steeds meer jongeren worden geschoold in een praktijkvak.
Doel van deze school is om in 3 jaar tijd 370 studenten op te leiden tot vakmensen. Deze jong volwassenen kunnen na hun examen een gereedschapsset en/ of machine aanschaffen (met een lening van de overheid) zodat ze zelfstandig aan de slag kunnen. (red. ‘In Afrika is het gewoonte je eigen gereedschap mee te brengen naar je werk’).

Eigen onderneming

Mrs. Akany volgde de cursus ‘kleding maken’ en bleek getalenteerd. Al na een opleiding van slechts 3 maanden heeft ze vlak voor haar huis een werkplaats kunnen starten waar ze kleding maakt op haar naaimachine. Ze verdient hiermee eindelijk het inkomen dat haar gezin zo hard nodig heeft. De hoop en het perspectief hebben ook haar man veranderd en er is nu zelfs geld om de kinderen naar school te laten gaan.

Dit is slechts één voorbeeld van hoe de levering van gereedschappen het beroepsonderwijs in Afrika ondersteunt en daarmee een verschil kan maken in de levens van mensen.

Wilt u ook een verschil maken?
Wordt donateur. Al vanaf €5,- helpt u mensen op weg.
https://www.toolstowork.nl/doneer/