De bakkerskar (3)


Barefoot Women Solar Engineers

Project T15.19A

Sierra Leone is de laatste jaren vooral negatief in het nieuws geweest door de ebola epidemie. Het land krabbelt weer langzaam op. Daarbij spelen sterke vrouwen, als die van ‘Barefoot Women’ een belangrijke rol op lokaal niveau.

Zonne energie

De Barefoot Women Solar Engineers of Sierra Leone, zoals deze organisatie voluit heet, is zo’n acht jaar geleden opgezet door 14 vrouwen op ongeveer 50 km van de hoofdstad Freetown. De vrouwen hebben in India geleerd hoe ze zonne-energiesystemen kunnen installeren om de huizen in de dorpen van stroom te voorzien.

Brood rondbrengen

Deze ‘Barefoot Women’ hebben ook een bakkerij opgezet om inkomsten te genereren en kansloze jongeren op te leiden om een rol te spelen in de bakkerij en de distributie van brood in de omgeving. Om het brood rond te brengen en de solar systemen te installeren, is vervoer nodig om alle dorpen te kunnen bereiken. Het meest efficiënt gaat dat met de fiets, vandaar de vraag aan Tools To Work of we fietsen zouden kunnen leveren.

Uitgerangeerd

Toeval wil dat we in 2014 een grote partij uitgerangeerde OV-fietsen ontvingen van de Nederlandse Spoorwegen. Deze gaan ten goede komen aan het ‘Barefoot Project’. In het cultureel centrum van de Barefoot Women wordt een fietswerkplaats opgezet voor verkoop, verhuur en reparatie van fietsen. In deze fietswerkplaats zullen jongeren worden opgeleid tot fietsenmaker; anderen kunnen met de fiets als installateur of distributeur aan de slag.

Bakkerskar

Tools To Work leverde 150 fietsen. Door de NS aan ons gedoneerd en in onze eigen fietswerkplaats gereviseerd gaan deze fietsen, inclusief fiets-reparatiesets, een tweede leven tegemoet. Voor het vervoer van de bakkerijproducten heeft Tools To Work ook nog twee fiets-aanhangwagens gebouwd en in de zomer van 2015 werden alle goederen verstuurd.

Iedereen die bijgedragen heeft aan dit succesvolle project: Hartelijk Dank!
De Nederlandse organisatie PUM Netherlands ondersteunt dit project er plekke met gerichte adviezen; het Umajafonds van BLØF steunde dit project financieel.

bakkerij

 broodkarren voor sierra leone

 

 

 

 

 

Barefoot Women Solarengineers hebben belangstelling voor de OV Fiets (2)

De groep van 12 leerling fietsenmakers (1)

 

 

 

 

 
Zie hier hoe u dit soort projecten kunt ondersteunen

overzicht projecten