Zuid-Afrikaanse kinderen krijgen een fiets

BEN-bikes

Bicycling Empowerment Network (BEN)

UPDATE:

Op 7 november 2019 vertrok opnieuw een volle container met fietsen voor Bicycling Empowerment Network (BEN) Zuid-Afrika. Het schip hoopt op 28 november aan te komen. Van daaruit gaan de fietsen naar BEN-bikes.

Dit is mogelijk door gemaakt door alle deelnemende bedrijven aan het TOP-uitje: Bouw een fiets voor Afrika en de Sponsorloop van de leerlingen van basisschool de Rubenshof in Oosterhout.
Heel hartelijk dank voor jullie steun. Vóór Kerstmis hebben de gezinnen, dankij jullie, een fiets!❤️


BEN-bikes is een maatschappelijke organisatie in Western Cape Provincie, Zuid Afrika. Deze organisatie heeft Tools To Work gevraagd om fietsen. Die zijn nodig voor de lokale bevolking en voor het opzetten van fiets-herstelwerkplaatsen. Tools To Work gaat 200 fietsen opsturen naar dit project. We werkten in 2009 al eerder samen met BEN.

Het belang van fietsen is groot. Zeker in Afrika. Fietsen bieden toegang tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg. Vooral in landelijke gemeenschappen, waar mensen ver van ziekenhuizen wonen. En zorgverleners die een fiets hebben, kunnen twee keer zoveel patiënten bezoeken dan dat ze dit te voet zouden moeten doen.
Ook voor scholieren is de fiets een uitkomst. Hierdoor zijn ze drie keer zo snel op school. Het gevolg is dat ze trouwer naar de opleiding komen en het kennisniveau onder de jeugd toe neemt. De fiets is een betaalbare manier van vervoer. Hierdoor kunnen mensen ook makkelijker op hun werk komen zonder van duur vervoer gebruik te hoeven maken. Daardoor kunnen ze beter hun gezin onderhouden.

Werkplaatsen

Met de toename van het aantal fietsen neemt ook de behoefte aan werkplaatsen toe. Door die op te zetten wordt een bijdrage geleverd aan het terugdringen van de werkloosheid. BEN is actief in de dichtbevolkte wijken rondom Kaapstad en op het platteland. De organisatie kijkt in welke wijken een fietsherstelwerkplaats nodig is, maakt van zeecontainers een werkplaats en zoekt in de wijk iemand die geschikt is om de werkplaats te leiden. De aankomende ondernemer wordt bij BEN opgeleid tot fietsenmaker en zakenman. Bij de start als ondernemer, krijgt hij/ zij een basis-uitrusting voor de werkplaats en tweedehands fietsen. BEN blijft betrokken bij de ondernemingen, maar de ondernemer wordt eigenaar.

Help ook mee om dit innovatieve project verder te laten groeien.
Bij de fietsen leveren wij gereedschapsets zodat de werkplaatsen aan de slag kunnen met reparaties.
U kunt dit project steunen met een fietsdonatie of een bedrag om verscheping mogelijk te maken.

fietsen voor Zuid-Afrikafietsen voor Zuid-Afrika

Op 19 juni 2019 is de eerste fietscontainer aangekomen bij BEN-Bikes. En ze zijn er ontzettend blij mee.
De volgende container vertrekt naar verwachting eind 2019.

“It was an exciting day at the BEN office when your container arrived. We are delighted with the container as it makes a huge difference to the people in the communities that these bicycles are distributed to.
We are over the moon with the bikes. They are amazing. The fold-up bikes are so popular so they are so much appreciated.
The other bikes are lovely too. Thanks so much for this great gift”.

Yvonne Tripod

Financial Manager
Bicycling Empowerment Network