gevangenen leren een vak

Father Grol’s Welfare Trust

FGWT gaat de komende twee jaar 1800 ex-gedetineerden in Kenia begeleiden naar een zelfstandig beroep. Gedetineerden die tussen 2020 en 2022 vrijkomen krijgen een vakopleiding binnen de muren en ontvangen daarna extra training en startgereedschap om een eigen werkplaats op te zetten.

Dankzij een grote donatie van de AFAS foundation kunnen we FGWT  gaan helpen met dit ambitieuze plan. In overeenstemming gaan we leveren:

  • 120 naaimachines
  • 20 breimachines
  • 170 gereedschapssets voor fietsenmakers, metselaars, metaalbewerkers, schoenmakers en timmerlui.
  • 13 draagbare machines
  • 5 computers en 2 laserprinters
  • en 2 trainingen naai- en breimachine revisie van ieder twee weken

Het project

De situatie waarin gevangenen in Kenia leven is erbarmelijk. Een hard regime, onhygiënische situaties en geen enkel toekomstperspectief. Mannen zitten soms jaren vast voor een relatief klein vergrijp;  vrouwen soms alleen al voor het stelen van eten om haar kinderen te voeden. Eenmaal een ‘gevangenis-stigma’ is het moeilijk om terug te keren in de maatschappij.

Father Grol

Father Grol’s Welfare Trust (FGWT) richt zich, sinds 1992, op deze groep ‘verloren’ mensen. Dit doet zij door het aanbieden van opleidingen binnen de muren van de gevangenis. Met als doel de gedetineerde zijn waardigheid terug te geven en een toekomstperspectief te bieden.

Samen met Tools To Work biedt FGWT gevangenen een nieuwe toekomst.
Tijdens hun detentie krijgen gevangenen de kans een beroep te leren waarmee ze na hun vrijlating een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen. Deze trainingen  bestaan uit vaktechnisch onderwijs in de concrete beroepsgroepen zoals meubelmaker, elektricien, kleermaker en kapster.

Gereedschap

Tools To Work levert kwalitatief goed gereedschap (wat in Kenia nauwelijks verkrijgbaar is of tegen hoge prijzen) aan de foundation, die op haar beurt mensen selecteert die na hun detentie serieus aan de slag willen als vakman/-vrouw. Deze ex gevangenen worden begeleid naar een zelfstandig beroep in het ‘After Care’ programma en ontvangen een gereedschapsset voor de start op hun vakgebied of een naai-/ breimachine.

Om opleiding en know-how te waarborgen heeft Tools To Work een cursus ontwikkeld in het onderhouden en repareren van de naai- en breimachines. Via de SKIT cursussen (Sewing, Knitting Information Transfer) worden geselecteerde ex-gedetineerden opgeleid in het technisch onderhoud van de naai- en breimachines. Daarmee is een nieuwe bedrijfstak gestart: ‘Technisch onderhoud’

In dit project worden ook de gevangenisbewaarders meegenomen. Zij staan immers in direct contact met de gedetineerden. Tientallen bewakers zijn via onze SKIT training opgeleid. De kennis van revisie en onderhoud wordt doorgegeven aan gedetineerden waardoor er een reparatie-industrie kan ontstaan.

Linus Schoutsen:Het mooie van de SKIT cursussen is dat de stafleden van de gevangenis hierdoor binnen het instituut aan het werk blijven. Er zijn stafleden die in het buitenland getraind worden en dan daar blijven. De gevangen hebben daar geen voordeel bij.

Linus kent de gevangenen persoonlijk en maakt gereedschapspakketten op maat.  In 2008 heeft Linus een presidentiële onderscheiding gekregen voor zijn werk in meer dan 100 gevangenissen. (!)

Aftercare

FGWT ondersteunde de afgelopen jaren zo’n 1500 ex-gedetineerden met het opzetten van een eigen bedrijfje. Gereedschap, naai- en breimachines, computers en kappersbenodigdheden werden,  via Tools To Work, aan hen verstrekt. Ondanks de geweldige resultaten die zij in hun ‘Aftercare programma‘ boeken (95% blijft uit de gevangenis) wordt financiering  hiervan steeds moeilijker.

Een gevangene die vrijkomt heeft geen middelen om iets op te bouwen. Ze hebben een stigma omdat ze hebben vastgezeten maar kunnen dat met hulp van FGWT, die ook de vrienden en familie benaderd, ten goede keren.

Bekijk hier de video over dit project