Jolem Vocational Training Centre

Project T13.30A

Vakonderwijs aan schoolverlaters

In 2014 leverde Tools To Work praktijkgereedschap aan het Jolem Vocational Trainig Centre (VTC) in Kenia. Dit Centrum biedt vakonderwijs aan voortijdige schoolverlaters in een van de armste gebieden in Kenia. Er wordt les gegeven in kleermaken, computer vaardigheden en ondernemerschap. Om het leerlingaantal en het aanbod van opleidingen uit te breiden werd Tools To Work gevraagd om naai- en breimachines, computers en gereedschap. De school heeft nu een jaar gewerkt met deze beroepsgerichte opleidingen en is op het volgende probleem gestuit: leerlingen kunnen vaak het benodigde schoolgeld niet opbrengen waardoor ze alsnog afhaken.

Werkend leren

Dat heeft Jolem doen besluiten het roer om te gooien en zich te richten op werkend leren. De leerlingen krijgen nu een korte training en worden dan gekoppeld aan een vakman of bedrijf, zodat ze het vak verder in de praktijk leren en tegelijkertijd geld kunnen verdienen. Jongens die hebben leren lassen werken samen met werklui die waterputten slaan. De jongens maken waterreservoirs en repareren het materieel dat nodig is voor het aanboren van water. Zo zijn er al 10 waterplaatsen gemaakt. Meisjes die een training kleding maken hebben gevolgd produceren nu schooluniformen onder supervisie van kleermakers.

Ondersteuning nodig

Ook op het gebied van ICT zijn er grote ontwikkelingen gaande. Al deze activiteiten zorgen voor inkomsten voor de school en de leerlingen. Kansen bieden is het motto van dit Jobcentrum. Tot nu toe zijn er 91 jongens en 52 meisjes opgeleid.

Jolem Vocational Training Centre ontwikkelt zich razendsnel en heeft, in navolging van haar evaluatie, de naam veranderd in Jolem Vocational Job and Business Centre. Tools To Work blijf dit initiatief volgen en ondersteunt waar mogelijk.

Zie hier hoe u kunt helpen

sudenten maken waterputten

onderwijs in
computerlokaal in Kenia
overzicht projecten