Uitdagingen
Bert (60) zat werkloos thuis en dat beviel hem niet. De jaren vóórdat hij zijn baan verloor, was Bert HR-manager van een groot bedrijf. In september 2017 startte hij als vrijwilliger bij Tools To Work. Nu hij een nieuwe baan heeft gevonden blikt hij terug op de maanden bij Tools To Work.
“Ik ben erg blij met de maanden die ik voor de organisatie gewerkt heb. Ik werkte er twee dagen per week. Deels op de computerafdeling, lekker met mijn handen werken, en het andere deel als ondersteuning voor het pr-team. De stichting doet zinvol werk en het werken als vrijwilliger heeft me goed gedaan. Ook mijn vrouw vond dat mijn humeur beter was geworden sinds ik twee dagen in de week naar de Laanzichtweg ging.”
Bert werkte in de werkplaats samen met collega’s met een beperking. ‘Ik moest daar eerlijk gezegd aan wennen, maar het bleek een hele waardevolle ervaring. Ik kreeg hierdoor meer inzicht en begrip. Dit neem ik nu wel mee bij mijn nieuwe job.” Bert vond op eigen kracht werk bij de NS als HR-Business Partner in de vestiging Berkel-Enschot. Hij sloot de deur van Tools To Work voor het laatst in maart 2018, maar als het aan hem ligt is dat niet definitief. “Ik ga vier dagen per week werken. Als ik eenmaal gesetteld ben bij mijn nieuwe werkgever, hoop ik op de vijfde dag van de week weer terug te komen bij Tools To Work. Want er liggen nog vele uitdagingen, waar ik graag bij help.”
Bert
Eigen bedrijf
” Mijn naam is Leon en ik ben bij Tools To Work begonnen in een re-integratietraject op de computer afdeling omdat dit een hobby van mij is. Vanuit de ziektewet ben ik in de WAO gesukkeld. Omdat ik het werk bij Tools To Work wel heel leuk vond ben ik toch via een ander traject (via o.a. het SKAN red.) dit werk blijven doen en daarna ben ik als vrijwilliger gebleven. In 2015 heb ik mijn 5 jarig jubileum gevierd.”
ABC Computers
“Mede door aansporing van mijn collega’s van Tools To Work ben ik een eigen bedrijf begonnen in het hoofdzakelijk repareren en leveren van computers en aanverwante werkzaamheden zoals het instellen van tv’s enz. Dit doe ik nu 2 ½ jaar met veel plezier met een goede back-up van de werkplaats waar ik altijd met vragen terecht kan en een kabeltje of zo aan kan schaffen.”
Bijbaantje
“Op dit moment is het een wat lastige tijd en heb ik toch nog een baantje erbij genomen als taxi chauffeur voor het halen en brengen van schoolkinderen. Dit kan ik goed combineren met mijn werk. Ik vind het jammer dat ik steeds minder tijd over hou om in de werkplaats van Tools to Work te werken, wat ik altijd met veel plezier heb gedaan. Dus ik wil hierbij nogmaals de Tools To Work werkplaats en dan toch zeker mijn collega’s op de computer afdeling bedanken voor de vele hulp die ze mij geboden hebben bij het opstarten van mijn eigen bedrijf.”
Leon
Inburgering
De 37-jarige Jehad kwam in februari 2017 werken als vrijwilliger.
Nu hij een betaalde baan heeft gevonden kijkt hij graag nog eens terug op de maanden bij Tools To Work.
“Ik ben Jehad en woon sinds 2015 in Nederland. Ik ben geboren in Syrië, in de stad Damascus. Een jaar lang werkte ik twee ochtenden per week bij Tools To Work, op de breimachine-afdeling. Dat was best een uitdaging want ik ben klein van stuk, maar met wat aanpassingen aan de werkplek kon ik mijn werk goed doen.”
Jehad nam ook deel aan ons project ‘Tools voor Taal’, waarin hij wekelijks extra Nederlandse les kreeg. Daarnaast kon hij met allerhande vragen terug vallen op de trajectbegeleider. “Die taalondersteuning en het werken met Nederlandse collega’s hebben me goed geholpen om mijn inburgeringsdiploma te halen.”
Nu is Jehad zover dat hij via Manpower een baan gevonden heeft als reparateur van i-phones en hij Tools To Work definitief gaat verlaten. In Syrië had hij een winkel in mobiele telefoons, voordat hij met vrouw en vier kinderen 3 jaar geleden vluchtte voor het oorlogsgeweld. Jehad kijkt tevreden terug op zijn periode bij Tools To Work. Hij heeft er veel geleerd over breimachines, maar is vooral blij dat zijn Nederlandse taal is verbeterd. “Ik begijp ze nu makkelijker”, zegt hij hier zelf over.
Jehad
Timmerman
“Ik heb altijd in de bouw gewerkt. In Nederland, maar ook in Duitsland en België. Toen ik net met pre-pensioen was sprak ik mijn schoondochter. Die kende Ursula Baaij, de trajectbegeleidster van Tools To Work. Er werd een timmerman gezocht bij Tools To Work. Mijn schoondochter vond dat ik maar eens moest gaan kijken.”
“Ik ging erop af en vond het meteen gezellig in de werkplaats. Ik werk op vrijdag en woensdag maar op dit moment doe ik het even rustig aan. Ik oefen namelijk ook mijn beroep, af en toe, nog professioneel uit. Monumentenzorg vraagt me wel eens voor een klus.” Mathé repareert dan bijvoorbeeld consoles, trappen of leuningen in oude gebouwen en kerken, het betere vakwerk. Het repareren van zaken als preekstoelen komt minder voor. “Daar maakt alleen de voorganger gebruik van hè, die slijten daardoor minder hard”, lacht hij.
Het werk wat hij voor Tools To Work doet lijkt minder ingewikkeld. “We zetten op de afdeling met veertien man gereedschapskisten in elkaar. We krijgen de binnenmaten voor zo’n kist door, en dan gaan we aan de slag. Alle gereedschappen moeten er goed inpassen, tegelijk moet de kist zo klein mogelijk blijven zodat de containers efficiënt geladen kunnen worden. Af en toe ben ik ook bezig achter de draaibank. Soms krijgen we gereedschap waarvan het handvat kapot is. Wij maken dan gewoon een nieuw handvat en zorgen dat het gereedschap weer bruikbaar is.”
Mathé doet het werk graag. “Er zit geen druk achter en je overlegt af en toe eens met een collega hoe je een vraagstuk het beste kunt aanpakken. Of je maakt gewoon eens een kletspraatje met de vrijwilligers van de andere afdelingen van Tools To Work. Ja, ik werk hier in de werkplaats met veel plezier.”
Mathé
Johan geniet van zijn werk
Hij werkt niet het langste van allemaal bij Tools To Work, maar toch al 18 jaar maakt Johan (78) deel uit van de werkplaats. “Ik leerde Tools To Work, toen nog Derde Wereld Werkplaats, kennen door een advertentie waarin om vrijwilligers werd gevraagd.” Johan meldde zich aan en kwam op de breimachine-afdeling terecht. Maar dat gepruts met al die kleine onderdelen vond hij maar niks. “Ik vroeg of er iets anders te doen was in de werkplaats en kwam vervolgens bij de afdeling gereedschap. Het was toen heel anders dan nu. We zaten in een oud gebouwtje en ik denk dat we met een man of vijf met het reviseren van de gereedschappen bezig waren. Op dit moment werken er zo’n 25 mensen op onze afdeling”
Johan maakte de overstap mee naar de huidige accommodatie. Het werk wat hij onder handen nam werd gevarieerder. “Ik heb eigenlijk wel van alles aangepakt. Hij zoekt in zijn herinnering naar dingen die hij zoal gedaan heeft, maar het lijkt te veel om op te noemen. “Gereedschap opknappen doe ik op moment eigenlijk niet meer zoveel. Ik kom oorspronkelijk uit de metaal en wordt op de dagen die ik bij Tools To Work kom werken vooral ingezet om ervoor zorgen dat het bedrijf goed kan draaien. Ik repareer allerlei zaken en heb o.a. meegebouwd aan de fietsenstalling van Tools To Work.” Zijn leeftijd is voor Johan geen reden om te stoppen. “Ik geniet van de contacten met de mensen op de werkvloer. Dat zou ik voor geen goud willen missen.  En weet je wat ik ook doe? Ik volg Engelse les bij Tools voor Taal.
Johan
Herwonnen zelfvertrouwen
De 59-jarige Richard verloor zijn baan door ziekte.
In september 2017 kwam hij bij Tools To Work terecht om binnen een beschutte werkomgeving verder te werken aan zijn herstel. Hij werkte twee dagdelen in de week op de fietsafdeling.
“Het was fijn om te merken dat ik, vanuit die negatieve periode waarin ik verzeild was geraakt, toch weer productief kon zijn. En ik ontdekte dat fietsen maken ingewikkelder was dan ik dacht.” Toch pakte hij het snel op, dankzij de dagelijkse begeleiding van de werkbegeleider.
Collega’s
“Het contact met collega’s beviel me goed. Mijn zelfbeeld verbeterde erdoor.” Richard heeft nu weer voldoende zelfvertrouwen om de volgende stap te kunnen maken. Hij vertrekt bij Tools To Work omdat hij aan de slag gaat als thermisch spuiter bij een oud collega die voor zichzelf is begonnen. Die weet wie hij in huis haalt met Richard en gaat er voor zorgen dat hij binnen het bedrijf het vak verder onder de knie krijgt.
Richard