Cursus onderhoud en reparatie in Oeganda

Sinds 2007 geeft Tools To Work ter plekke trainingen in het onderhouden en repareren van naai- en breimachines. We noemen het SKIT (Sewing and Knitting Information Transfer). Tools To Works directeur Luitzen Wobma bezocht in september 2017 diverse projecten in Kenia en Oeganda en sprak met mensen die de SKIT-cursussen in 2011 en in 2015 volgden. Hoe gaat het nu met ze?

Fiets met gereedschap

Alex Kagwa volgde bij de URDT (Uganda Rural Development Trust) in Oeganda een SKIT-cursus. Hierna reed hij met zijn fiets met een tas vol gereedschap van Tools To Work rond in de omgeving. Hij repareerde zo per dag 20-40 naaimachines. Dankzij de cursus heeft Alex nu een goed inkomen . Hierdoor kunnen zijn kinderen nu een goede opleiding krijgen. Kagwa werkt in 5 districten en maakt bij zijn afspraken nog steeds gebruik van de advertentiemogelijkheden van de radio-uitzendingen die de URDT verzorgt.

Naaimachine reparatie winkeltje in Oeganda

Versleten machines weer bruikbaar

Ook Giovanni Rumanyika kreeg een SKIT-cursus. Hierdoor heeft hij nu een behoorlijk bestaan en kunnen zijn kinderen naar goede priv├ęscholen in Kampala. Hij heeft inmiddels zelf ook drie andere mensen opgeleid tot monteur die inmiddels voor zichzelf zijn begonnen. De werkplaats van de jonge ondernemer is 3 bij 3 meter en staat in Kagada op een bedrijfsverzamelterrein. Giovanni koopt versleten naaimachines op. Daarvan weet hij weer bruikbare machines te maken. Als hij nieuwe onderdelen nodig heeft maakt hij een foto van de defecte spullen en bestelt ze vervolgens in Kampala. De spullen komen uiteindelijk na een reis van honderden kilometers bij hem terecht.

Naaimachine reparatie winkeltje in Oeganda

Schooluniformen

Judith Birungi volgde in 2015 de cursus. Ze geeft les op de URDT maar heeft ook een eigen werkplaats in Kagadi waar zij vijf jonge mensen, waaronder iemand die doof is, aan het werk heeft. Ze leert de jongelui breien en kleding maken. De dames maken schoolkleding voor scholen in de omgeving, steeds in de kleur van de opleiding.

Naaimachine reparatie winkeltje in Oeganda