2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Maar ook (klein)kinderen voorlezen.

logo week van de alfabetiseringStichting Lezen & Schrijven organiseert van 3 t/m 9 september de Week van de Alfabetisering om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid in Nederland.

Tools To Work besteedt het hele jaar door aandacht aan deze problematiek. Wij hebben een speciale taalvrijwilliger die onze medewerkers hulp en begeleiding aanbiedt. Met het programma Tools voor Taal bieden we hulp bij het begrijpend lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Veel Nieuwe Nederlanders die bij ons werken hebben op die manier al ondersteuning gekregen bij het behalen van hun inburgeringsdiploma.

De ondersteuning die medewerkers bij Tools To Work kunnen krijgen bestaat onder andere uit:

  • Hulp bij het schrijven van sollicitatiebrieven
  • Het begrijpen van brieven van de overheid
  • Hulp bij het leren van de theorie van het rij-examen
  • Mee voorbereiden van de VCA lessen (Veiligheid Checklist Aannemers)

Onze taalvrijwilliger, die deze activiteiten voor zijn rekening neemt, is Johan Broos.

Als oud docent Engels zet hij zich met hart en ziel in voor hulp bij de Nederlandse taal. Niet alleen bij Tools To Work maar ook op het Kellebeek college waar hij vrijwillig lesgeeft aan laaggeletterden. Johan is genomineerd voor de titel TaalHeld in de categorie ‘taalbegeleider’. Deze landelijke verkiezing wordt georganiseerd door stichting Lezen en Schrijven. Zijn nominatie betekent dat hij een belangrijke bijdrage levert aan het voorkomen of verminderen van laaggeletterdheid in Nederland. Tijdens de landelijke TaalHeldenverkiezing met prinses Laurentien, in januari 2019, wordt de landelijke winnaar bekend gemaakt.

Tools to Work is bijzonder trots op deze taalvrijwilliger!