Tools To Work directeur Luitzen Wobma bracht in september 2017 een werkbezoek aan Afrika. In Oeganda bezocht hij URDT (Uganda Rural Development Trust) in Kagadi. Dit trainingscentrum is al sinds 1987 actief op het platte land en leidt jonge schoolverlaters op. Tools To Work heeft sinds 2009 een samenwerking met dit centrum. Er zijn diverse SKIT-trainingen gegeven (onderhoud en reparatie van naai- en breimachines) en er zijn naaimachines, gereedschap en fietsen geleverd.

Onderwijs en training

URDT heeft meerdere scholen waar jongeren onderwijs kunnen volgen of een technisch vak kunnen leren. De opzet is dat de afgestudeerden hun kennis doorgeven aan ouders, familie en buurtgenoten. Op die manier kan een heel gebied ontwikkeld worden. Daarnaast geeft URDT trainingen op het gebied van milieueducatie, mensenrechten en ondernemerschap. Tenslotte is er een universiteit voor vrouwen waar zij leren hoe zij gemeenschappen kunnen ondersteunen bij het verbeteren van hun leefsituatie. Er worden door URDT veel Artisan groepen (ambachtelijke ondernemers) ondersteund met gereedschap en machines.

Radio

URDT beheert ook The Kagadi Kibale community radio. 90 procent van haar zendtijd wordt besteedt aan voorlichtingsprogramma’s. De zender biedt een stem aan de lokale bevolking en geeft informatie over het belang van onderwijs. Ook startende ondernemers kunnen gebruik maken van de radio om hun producten en of diensten aan te bieden. Het radiostation bestrijkt 10 districten en heeft ongeveer 1 miljoen luisteraars. De radio wordt gerund door professionals samen met 100 vrijwilligers waaronder URDT studenten.

Fietsen

In 2018 gaat Tools To Work opnieuw gereedschap en fietsen leveren aan URDT.
De eerste verscheping heeft inmiddels plaatsgevonden, 115 fietsen voor URDT.
Dit is geheel mogelijk gemaakt door deelnemende bedrijven aan: TOP-uitje, Bouw een fiets voor Afrika.
Bouw een fiets voor Afrika

timmerwerkplaats

Big Brother

Deze Artisangroep bestaat uit jonge jongens en vaders die samen een timmerwerkplaats runnen. Zij werken met weinig gereedschap. Ze hebben twee stalen schaven, twee handzagen, wat beitels, een hamer en een haakse slijptol die ze als schuurmachine gebruiken. Er is dringend behoefte aan meer gereedschap. Nu maken ze om de beurt gebruik van het gereedschap. Ze kunnen met z’n allen een inkomen verdienen uit dit werk. Er is genoeg vraag naar houten producten. Zij willen hun eigen werkplaats gaan uitbreiden.

Creatieve designersCreatief

Tone Robs is een uiterst creatieve man. Hij heeft zijn middelbare school niet af kunnen maken door geldgebrek en kwam bij URDT voor hulp. De organisatie hielp hem met een figuurzaagmachine en een bandschuurmachine die van Tools To Work kwamen. Met de machines maakt hij allerlei producten die hij verkoopt. Er werken drie mensen voor hem. Hij wil zijn bedrijf gaan uitbreiden met o.a. een plotterprinter en machines. Bekijk de video over Tone Robs.

motorfiets-reparatie

Gereedschap delen

De eigenaar van Nyakooyo Motorbike repair heeft ook zijn opleiding gehad bij URDT. Daarna is hij zijn eigen zaak begonnen en leidde jonge jongens op. Zij begonnen daarna voor zichzelf. Hij is niet bang voor concurrentie. Hij heeft twee winkeltjes. Hier verkoopt hij onderdelen van bromfietsen en allerlei fietsonderdelen. De jongens die hij heeft opgeleid en nu zelfstandig zijn, halen bij hem de onderdelen die zij nodig hebben. Zijn probleem is het nodige gereedschap voor de reparaties. Met alle twaalf jongens deelt hij 1 gereedschapskist. Als iemand pech onderweg heeft en een van de jongens gaat daar met de brommer naar toe, dan gaat de gereedschapskist mee en staat de rest zonder gereedschap. Meer gereedschap blijft daarom een grote wens.