vrouw maakt truien op de breimachine

CEP

Rwanda ligt in Oost-Afrika en grenst aan Congo-Kinshasa, Oeganda, Tanzania en Burundi. Het land heeft een landbouweconomie maar doordat de bevolking toeneemt, is er minder grond beschikbaar per inwoner. Daarom legt de overheid meer nadruk op andere werkgelegenheid. Vakonderwijs is daarbij van groot belang.

Armoede

De mensen op het platteland leven aan de onderkant van de samenleving. Zij werken als arbeider voor minder dan 1 euro per dag en worden sociaal en economisch uitgebuit. Ze hebben geen toegang tot de eerste levensbehoeften zoals voedsel, schoon water, gezondheidszorg, goed onderdak en dergelijke.

Vakopleiding

Father Patrick Bateganya zag dat deze mensen niet in staat zijn zelf uit die ellende te komen. Daarom ontwikkelde hij in 2010 een educatief programma: Community Education Programs (CEP). Het project biedt korte vakopleidingen die mensen de kans geeft een beter leven te krijgen. Binnen de opleidingen wordt aan 60 mensen geleerd om kleding te maken. 60 anderen leren voor timmerman. Het gaat daarbij om 90 vrouwen en dertig mannen.

Eigen bedrijfje starten

De studenten leren overigens niet alleen een vak. Er wordt ook uitgelegd hoe het microkrediet systeem werkt en er wordt gestimuleerd daar ook gebruik van te maken. Tevens wordt hen gewezen op het spaarprogramma van de Obtain Bank of de mogelijkheid een ´revolving fonds´ op te zetten, er wordt verteld hoe een goed businessplan te schrijven en hoe een coöperatie werkt. Na hun opleiding beginnen de meeste mensen voor zichzelf. Hiermee creëren ze vaak ook werk voor anderen.

Materialen

Om het project van Father Barganya in de toekomst te laten groeien, is ondersteuning hard nodig. Tools To Work gaat CEP helpen met de volgende gereedschappen:

  • 25 naaimachines
  • 8 breimachines
  • 10 gereedschapsets en elektrisch gereedschap
  • 10 fietsen, reserveonderdelen en reparatiesets
  • 10 computers en twee laserprinters
  • 1 generator

De goederen zijn inmiddels verstuurd en in gebruik genomen.

jongens in Rwanda krijgen computerles

computerles in Rwanda

overige projecten